Barvne kombinacije - popoln vodič po svetu barv 2. del

05. 05. 2021.

Kombinanje barv

Ko se odločite za želeno psihološko sporočilnost grafike, lahko enostavno izberete barve, ki se ujemajo. Z barvno karto oz. krogom lahko hitro izberete enobarvne, komplementarne, analogne, razdeljene, triadne ali tetradične barvne kombinacije. Te različne barvne sheme usmerjajo vaše možnosti med izbiro kontrastnih barv in harmoničnih barv, odvisno od želenega učinka, ki ga želite doseči.

 

Monokromne - Enobarvne kombinacije

Monokromatsko pomeni, da vzamete eno osnovno barvo, nato pa ustvarite celo paleto različnih odtenkov, ki jih je mogoče ustvariti iz izvirnika. Na primer: temno modra, nekoliko svetlejša modra in svetlo modra. Te kombinacije so odlične za poenostavitev zasedenih modelov in ustvarjanje harmoničnega, vizualno privlačnega videza. To je odlična strategija barvne sheme, če želite, da se vaša znamka identificira z določeno barvo. Koristno je tudi prikazati napredovanje v dizajnu, kot je stopenjski cenik, ali ustvariti bolj dovršen videz z uporabo svetlejših barv.

 

 

Komplementarne kombinacije

Komplementarne barve obstajajo neposredno drug na drugega na barvnem kolesu. Te barve so med seboj zelo kontrastne in lahko vaš dizajn poudarijo z drznim barvnim kontrastom. Če pa se uporabljajo nepravilno, so lahko med seboj vizualno zelo moteče.

Na splošno velja, da pri uporabi komplementarnih barv ne želite, da jih procentualno enakovredno uporabljate pri svojem oblikovanju. Kot glavno barvo želite izbrati enega od odtenkov, nato pa uporabite dodatno barvo, da poudarite nekatere pomembne elemente.

Kontrastne barvne sheme pa lahko najdemo tudi v naravi. Vzemimo na primer oranžno koralo, ki izstopa v modrem oceanu, ali cvetove sivke ob nežno zelenih listih.

 

Primeri komplementarnih barvnih kombinacij:
Rdeča in zelena.
Modra in oranžna.
Rumena in vijolična.
Rumeno-zelena in rdeče-vijolična.
Rdeče-oranžna in modro-zelena.

 


Analogne kombinacije

Te barvne kombinacije sedijo neposredno drug ob drugem na barvnem kolesu. Harmonične mešanice vzbujajo spokojnost in mir. Nekateri pravijo, da je to posledica analognih kombinacij, ki tako pogosto obstajajo v naravnem svetu. Priporočljivo je, da za osnovo izberete osnovno barvo, nato pa še dve, ki jih želite poudariti. Običajno to najbolje deluje pri sekundarni in terciarni barvi. Prepričajte se, da prevladuje vaša osnovna barva, drugi dve barvi pa poudarita in ne preobremenita primarno. Prav tako bodite previdni pri izbiri barv, ki so pretesno povezane, saj se lahko mešajo in »izperejo« vaš dizajn.