Barvne kombinacije - popoln vodič po svetu barv 2. del

05. 05. 2021

Kombinanje barv

Ko se odločite za želeno psihološko sporočilnost grafike, lahko enostavno izberete barve, ki se ujemajo. Z barvno karto oz. krogom lahko hitro izberete enobarvne, komplementarne, analogne, razdeljene, triadne ali tetradične barvne kombinacije. Te različne barvne sheme usmerjajo vaše možnosti med izbiro kontrastnih barv in harmoničnih barv, odvisno od želenega učinka, ki ga želite doseči.

 

Monokromne - Enobarvne kombinacije

Monokromatsko pomeni, da vzamete eno osnovno barvo, nato pa ustvarite celo paleto različnih odtenkov, ki jih je mogoče ustvariti iz izvirnika. Na primer: temno modra, nekoliko svetlejša modra in svetlo modra. Te kombinacije so odlične za poenostavitev zasedenih modelov in ustvarjanje harmoničnega, vizualno privlačnega videza. To je odlična strategija barvne sheme, če želite, da se vaša znamka identificira z določeno barvo. Koristno je tudi prikazati napredovanje v dizajnu, kot je stopenjski cenik, ali ustvariti bolj dovršen videz z uporabo svetlejših barv.

 

 

Komplementarne kombinacije

Komplementarne barve obstajajo neposredno drug na drugega na barvnem kolesu. Te barve so med seboj zelo kontrastne in lahko vaš dizajn poudarijo z drznim barvnim kontrastom. Če pa se uporabljajo nepravilno, so lahko med seboj vizualno zelo moteče.

Na splošno velja, da pri uporabi komplementarnih barv ne želite, da jih procentualno enakovredno uporabljate pri svojem oblikovanju. Kot glavno barvo želite izbrati enega od odtenkov, nato pa uporabite dodatno barvo, da poudarite nekatere pomembne elemente.

Kontrastne barvne sheme pa lahko najdemo tudi v naravi. Vzemimo na primer oranžno koralo, ki izstopa v modrem oceanu, ali cvetove sivke ob nežno zelenih listih.

 

Primeri komplementarnih barvnih kombinacij:
Rdeča in zelena.
Modra in oranžna.
Rumena in vijolična.
Rumeno-zelena in rdeče-vijolična.
Rdeče-oranžna in modro-zelena.

 


Analogne kombinacije

Te barvne kombinacije sedijo neposredno drug ob drugem na barvnem kolesu. Harmonične mešanice vzbujajo spokojnost in mir. Nekateri pravijo, da je to posledica analognih kombinacij, ki tako pogosto obstajajo v naravnem svetu. Priporočljivo je, da za osnovo izberete osnovno barvo, nato pa še dve, ki jih želite poudariti. Običajno to najbolje deluje pri sekundarni in terciarni barvi. Prepričajte se, da prevladuje vaša osnovna barva, drugi dve barvi pa poudarita in ne preobremenita primarno. Prav tako bodite previdni pri izbiri barv, ki so pretesno povezane, saj se lahko mešajo in »izperejo« vaš dizajn.

 

Primeri analognih kombinacij:

Vijolična, modra in zeleno-modra.
Rdeča, fuksija in vijolična.
Rdeča, oranžna in rumena.
Zelena, modra in vijolična.

 

Razdeljene komplementarne kombinacije

To je različica komplementarne barvne sheme. Namesto dveh barv, ki se nahajata nasproti druga drugi, je ta kombinacija sestavljena iz ene komplementarne barve in dveh sosednjih barv druge komplementarne barve. Ta strategija doda več raznolikosti kot komplementarne barvne sheme, tako da vključi tri odtenke, ne da bi bila preveč motna ali preveč drzna. S to metodo dobimo kombinacije, ki vključujejo tako tople kot hladne odtenke, ki so lažje uravnoteženi kot komplementarne barvne sheme.

Primeri razdeljenih komplementarnih barvnih shem:

Rdeča, modro-zelena in rumeno-zelena.
Modra, rdeče-oranžna in rumeno-oranžna.
Rumena, modro-vijolična in rdeče-vijolična.
Vijolična, rumeno-oranžna in rumeno-zelena

 

Triadne kombinacije

Te preproste kombinacije barv so različice razdeljenih komplementarnih barvnih shem. Barve v tej sestavi so enako razporejene na barvnem kolesu. Vzemite enakostraničen trikotnik in ga položite na barvno kolo. Barve na vsaki točki se združijo in tvorijo triadno kombinacijo.

Te barvne kombinacije so po navadi precej živahne, tudi če so ublažene, obarvane ali zasenčene. Barve so lahko igrive ali mladostniške. Zaradi narave tiska so te kombinacije še posebelj dobordošle pri sublimacijskih vrstah tiska. Zaradi tega boste želeli biti previdni pri ravnovesju teh barv. Izbira ene za glavno barvo in uporaba drugih dveh kot poudarkov je dober začetek.

Primeri triadnih kombinacij:

Rdeča, rumena in modra.
Vijolična, zelena in oranžna.
Modro-vijolična, rdeče-oranžna in rumeno-zelena.

 

Tetradne kombinacije

Tako kot triadna kombinacija tudi tetradična kombinacija barv vključuje barve, ki so enako oddaljene. Razen da namesto treh uporabljajmo štiri barve. Tetradično kombinacijo najdete tako, da na barvno kolo postavite kvadrat in izberete barve na vsakem vogalu ali pa izberete dva nasprotujoča si komplementarna barva.

Te barvne kombinacije so vedno »glasne« in zabavne, izstopajo po živahnosti. Vendar je potrebna previdnost pri iskanju ravnovesja s temi kombinacijami, ker lahko zelo hitro pretiravamo.

Primeri tetradičnih barvnih shem:

Rdeča, zelena, modro-vijolična in rumeno-oranžna.
Rumena, vijolična, modro-zelena in rdeče-oranžna.

 

Eksperimentiranje je ključ do uspeha

Če nimate naravne afinitete ali strokovnega znanja iz področja umetnosti in oblikovanja, je izbira najboljših barvnih kombinacij na trenutke lahko nekoliko težavna. V resnici ne boste nikoli vedeli, kako bodo videti izbrane kombinacije barv v vašem dizajnu, dokler jih dejansko ne uporabite. Zato vam lahko eksperimentiranje z različnimi barvami, toni in odtenki pomaga najti najboljše barvne kombinacije za vaš želje in cilje.

Obstajajo številne aplikacije in spletna mesta, ki vam lahko pomagajo tudi pri tem odločanju. Izpostavimo lahko generator barvne palete v Canvi, kjer lahko povlečete in spustite najljubšo fotografijo, da pridobite barvno paleto.

 

Ne glede na to, ali iščete barvno kombinacijo za svoje spletno mesto, vizitke ali ali pa morda za jutrišnji »outfit«, smo prepričani, da boste razvili najboljšo kombinacijo barv za svoje potrebe. V kolikor imate kakšno vprašanje nas lahko kadarkoli kontaktirate na prodaja@drm.si ali pa nas pokličete na tel. Št. 057311900.

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo