DTF tiskanje - ultimativni vodič

20. 02. 2023

Postopek tiskanja DTF (tiskanje neposredno na film) – ultimativni vodič 2022

Trg digitalnega tiska na tekstil je v zadnjem desetletju doživel eksplozivno rast, saj se vse več ljudi odloča za digitalizacijo tiska na tekstil. Digitalni tiskalniki omogočajo enostavno rokovanje, zmogljivosti in doslednost pritisku, najpomembnejša lastnost pa je neverjetna paleta barv, zaradi česar je celoten proces stroškovno učinkovit in zanesljiv. Obstajajo različne tehnike, ki spadajo v postopek digitalnega tiskanja na tkanine. V tej objavi bomo razpravljali o postopku tiskanja DTF (neposredno tiskanje na film).

 

Priljubljeni postopki tiskanja na tekstil –

Digitalno sublimacijsko tiskanje
Digitalno tiskanje na tekstil (DTG)
Tiskanje neposredno na film (DTF)

 

Kaj je DTF tiskanje?

Postopek DTF je v svojem procesu tako enostaven, kot že ime pove – Tiskanje na film, nato pa neposredno prenos na tkanino. Glavna stvar, zaradi katere je ta metoda uporabna za vse večji krog posameznikov , je širok spekter tkanin ki jih pri DTF tehnologiji lahko uporabljate. Ni pomembno, ali gre za bombaž, poliestrsko svilo, sintetična vlakna, kot so rajonska tkanina ali frotir. Postopek tiskanja DTF bo zagotovo pravi pri izboru zgoraj naštetih tkanin.

Predpogoji za tiskanje DTF

Predpogoji za tiskanje DTF od uporabnika ne zahtevajo velikih stroškov. Lahko je nekdo, ki trenutno uporablja enega od zgoraj opisanih postopkov digitalnega tiska in si želi  razširiti ponudbo storitev, ali nekdo, ki želi raziskati digitalno tiskanje na tekstil, začenši z DTF.  V naši DTf ponudbi za prednaročila nudimo kar 20% popust na nakup DTF kit kompletov! V teh kompletih najdete vse za nemoten začetek dela!

 

Osnovne stvari ki jih potrebujete pri DTF tisku:

DTF tiskalnik; govorimo o pravih DTF tiskalnikih lahko pa predelamo katerikoli model tiskalnika, ki ima 6.barvno polnjenje. Običajno so preprosti šest barvni tiskalniki s črnilom. Razlog za izbiro te linije tiskalnikov je dejstvo, da delujejo s šestimi barvami. CMYK DTF črnila, ki vlijemo v običajen rezervoar CMYK, medtem ko so rezervoarja za LC in LM napolnimo z  belo barvo DTF. V naši ponudbi najdete originalne DTF tiskalnike po konkurenčnih cenah!

Film Pri tiskanju DTF se uporabljajo PET folije. Razlikujejo se od tistih, ki se uporabljajo za sitotisk. So debelejši pri približno 0,75 mm in imajo boljše prenosne lastnosti. V terminologiji, ki se uporablja na trgu, se običajno imenujejo DTF Transfer Films (ang.). Na voljo so z oblikami rezanih listov (lahko se uporabljajo za manjšo uporabo) kot tudi z zvitki oz. role (uporabljajo se v komercialni postavitvi). Druga razvrstitev PET folije je vrsta luščenja, opravljenega po prenosu. Glede na temperaturo so folije razvrščene na filme z vročim luščenjem ali filme s hladnim luščenjem. Oglejte si našo DTF ponudbo!

Programska oprema; Programska oprema je ključen element celotnega procesa. Programska oprema močno vpliva na značilnosti tiska, učinkovitost barv črnil in kvaliteto končnega odtisa na tkanini po prenosu. Za tiskanje DTF je potreben program RIP, ki lahko obdeluje CMYK in bele barve. Barvni profil in druge parametre, ki vplivajo na rezultat tiskanja, nadzoruje programska oprema za tiskanje DTF.

Toplo talilni lepilni prah DTF tiskarski prah je bel ali črn in deluje kot lepilna snov, ki veže pigmente tiska na vlakna v tkanini. Obstaja več vrst talilnega prahu DTF, ki so opisani v mikronih. Ustrezno barvo je treba izbrati glede na zahteve. Belega za svetle tkanine, črnega za temne oz. temnejše.

Tiskarske barve DTF So posebej oblikovana pigmentna črnila, ki so na voljo za nakup v cian, magenta, rumeni, črni in beli barvi. Belo črnilo igra še posebej pomembno vlogo, saj ustvari belo ozadje potiskanega filma.

Avtomatski stresalnik prahu To je avtomatski stresalnik prahu, ki se uporablja v komercialnih DTF konfiguracijah za enakomerno porazdelitev prahu in za odstranjevanje odvečnega prahu.

Pečica za strjevanje Peči za strjevanje so industrijske majhne pečice, ki se uporablja za taljenje prahu, ki se predtem razporedi na natisnjen film. V ta namen bi lahko uporabili tudi toplotno prešo, vendar je potrebno biti pozoren da se prah enakomerno stali, tudi ob robovih. Zato toplo priporočam uporabo pečice.

Toplotna preša Stroj za toplotno stiskanje se uporablja za prenos grafik iz filma na material. Uporablja se lahko tudi za segrevanje lepilnega prahu  na DTF film. Postopek za to je opisan v naslednjem postopku.

 

Neposredno na filmsko tiskanje (osnovni koraki) –

1. korak – Tisk na film

V prostor za papir vstavite PET film, na katerega bomo natisnili grafiko. Nato celotno sliko natisnite na PET folijo. Istočasno se natisne tako grafika kot spodnja bela plast. Pomembna stvar je, da mora slika, natisnjena na film, odražati dejansko sliko, ki bo natisnjena na material.

2. korak – grafika v prah

To je postopek nanašanja lepilnega prahu na film z natisnjeno sliko. Ta prah se bo enakomerno nanesel na grafiko, ko je le ta še vlažna oz. sveže natisnjena! Morebitni odvečni prah, ki se ni prijel na grafiko pa je potrebno odstraniti. Najpomembneje je, da poskrbite, da je prah enakomerno razporejen po vsej potiskani površini papirja. Prah nanesite  med zgornji in spodnji del filma, tako da je 1 palec debela plast na sredini, ki se začne od zgoraj in konča na dnu. Vzemite film in ga pokrijte s prahom ter ga obrnite na stran, tako da ustvari U obliko z vbočeno stranjo obrnjeno proti sebi. Zdaj lahko ta film nežno stresete od desne proti levi, tako da se prah postopoma in enakomerno porazdeli po površini filma. Druga možnost je, da uporabite avtomatske stresalnike.

Tretji korak - taljenje prahu

Kot že ime pove se prah med tem postopkom topi. To je mogoče doseči na različne načine. Najbolj priljubljena metoda je, da film, na katerem je natisnjena slika in apliciran prah nanesete v pečico za strjevanje in nato segrejete. Če pečica za strjevanje ni na voljo, postavite folijo v toplotno stiskalnico in zgornjo ploščo stiskalnice približajte foliji, vendar se filma ne sme dotikati. Med filmom in zgornjo ploščo mora biti približno 4-7 milimetrov. Za pritrditev zgornje plošče toplotne stiskalnice je mogoče uporabiti kovinsko žico, da zagotovite, da ne pride v  popolnoma v kontakt filma, ampak pušča vrzel. Za zagotovitev optimalnih rezultatov je zelo priporočljivo upoštevati specifikacije proizvajalca za taljenje prahu. Odvisno od vrste prahu in uporabljene opreme se postopek segrevanja običajno zaključi v 2 minutah s temperaturo v razponu od 160 do 170 stopinj Celzija. V kolikor uporabljate pečico je to 110 stopinj Celzija 2 minuti.

4. korak – predstiskanje

Postopek vključuje predstiskanje materiala pred prenosom slike na film. Tkanino damo toplotno prešo  in jo nato samo sprešamo za cca 12. sekund.. Ta postopek se uporablja za glajenje tkanine in za zagotovitev, da na površini ni razvlaževanja. Predtiskanje pomaga pri pravilnem prenosu slike s filma na tkanino.

 

5. korak – Prenos

To je bistvo, ki poganja postopek tiskanja DTF. PET film, ki vsebuje sliko in staljeni prah, se položi na tkanino, ki je bila predhodno stisnjena s toplotno stiskalnico, da se ustvari trdna adhezija med tkanino in folijo. Postopek strjevanja poteka pri temperaturah 150 stopinj Celzija v približno 12 sekundah, grafika je tako prenešena na tkanino.

6. korak – vroči/hladni piling oz. odstranitev PET filma

Ključnega pomena je da veste kakšen tip pet filma uporabljate. Za tolo odspranitev ali hladno. Če uporabljete za hladno je potrebno počakati da se tkanina in folija, ki je zdaj nanjo pritrjena, ohladita na sobno temperaturo, preden PET film odstranite. Pri topli odstranitvi ni potrebno čakati da se ohladi.  Pri. Ker ima talilna masa podobne lastnosti kot amidi, ko se ohladi, deluje kot vezivo, ki ohranja barvne pigmente v črnilih in zagotavlja absorpcijsko vez z vlakni, ki sestavljajo material.

 

7. korak – naknadno stiskanje

To ni bistveni korak, vendar je zelo priporočljiv, da dosežete največjo učinkovitost in najboljše rezultate. Tako z vidika, kot sta pogostost pranja in fizične obrabe.. V tej fazi tkanimo še enkrat spustimo skozi toplotno prešo, tokrat za podlago uporabimo peki papir. Prešamo še enkrat pri 150 stopinjah 12 sekund.

 

 

Prednosti  neposrednega tiskanja na film – DTF

  • Lahko se uporablja na  skoraj vseh vrstah tkanin, medtem ko ste pri drugih tehnikah zelo omejenei npr. samo na bombaž
  • Gre za enostavno tehniko, ki se jo hitro priučimo in ne zahteva predhodnega znanja
  • Potiskane tkanine, imajo odlične pralne lastnosti
  • Postopek je hitrejši in manj naporen kot DTG tiskanje.
  • Tekstura natisnjenih površin je morda nekoliko mehkejša in bolj elastična v primerjavi s tkaninami, narejenimi z drugimi tehnikami potisa.
  • Cenovno spada DTF tisk med najbolj ugodne tiske prisotne na tržišču.

 

 

 

 

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo