Osnove grafičnega oblikovanja

03. 05. 2021.

Verjeli ali ne, grafično oblikovanje ni črno-beli koncept. Za popolno razumevanje koncepta grafičnega oblikovanja je pomembno dobro razumevanje elementov in načel, ki sestavljajo oblikovanje.

 

Elementi grafičnega oblikovanja

Elementi umetnosti so osnovne enote vsakega vizualnega oblikovanja, ki tvorijo strukturo modela in prenašajo njegovo vizualno sporočilnost. Elementi grafičnega oblikovanja so:

 

Linija - najbolj osnovni elementi oblikovanja. Linije so lahko ukrivljene, ravne, debele, tanke, dvodimenzionalne, tridimenzionalne - kar koli že v resnici! Črta je preprosto element oblikovanja, ki ga definira točka, ki se giblje v prostoru.

 

Oblika - oblika je dvodimenzionalno določeno območje, ki ga ustvarijo črte. Različne vrste oblik vključujejo geometrijske, abstraktne in organske oblike, ki so vsi osnovni elementi oblikovanja.

 

Barva - barva je eden izmed elementov, ki je še posebej pomemben pri pritegovanju pozornosti, ker za občutki, ki jih lahko vzbudi barva, stoji psihologija. Za barvanje obstajajo tri glavne značilnosti: odtenek (družina barv), barvna svetlost (kako svetla ali temna je barva) in nasičenost (čistost barve).