Osnove grafičnega oblikovanja

03. 05. 2021

Verjeli ali ne, grafično oblikovanje ni črno-beli koncept. Za popolno razumevanje koncepta grafičnega oblikovanja je pomembno dobro razumevanje elementov in načel, ki sestavljajo oblikovanje.

 

Elementi grafičnega oblikovanja

Elementi umetnosti so osnovne enote vsakega vizualnega oblikovanja, ki tvorijo strukturo modela in prenašajo njegovo vizualno sporočilnost. Elementi grafičnega oblikovanja so:

 

Linija - najbolj osnovni elementi oblikovanja. Linije so lahko ukrivljene, ravne, debele, tanke, dvodimenzionalne, tridimenzionalne - kar koli že v resnici! Črta je preprosto element oblikovanja, ki ga definira točka, ki se giblje v prostoru.

 

Oblika - oblika je dvodimenzionalno določeno območje, ki ga ustvarijo črte. Različne vrste oblik vključujejo geometrijske, abstraktne in organske oblike, ki so vsi osnovni elementi oblikovanja.

 

Barva - barva je eden izmed elementov, ki je še posebej pomemben pri pritegovanju pozornosti, ker za občutki, ki jih lahko vzbudi barva, stoji psihologija. Za barvanje obstajajo tri glavne značilnosti: odtenek (družina barv), barvna svetlost (kako svetla ali temna je barva) in nasičenost (čistost barve).

 

Tipografija - Tipografija je veda o tipografskem oblikovanju, ki preučuje izdelavo črk in njihovo uporabo v besedilu. Ta je ključnega pomena, saj lahko močno vpliva na sporočilnost besedila. Različne debeline (odebeljene, tanke,…) v kombinaciji z različnimi velikostmi, barvami in razmiki lahko dodajo moč konceptu, ki ga skuša oblikovalec sporočiti.

 

Tekstura - tekstura v oblikovanju se nanaša na to, kako bi stvari izgledale, če bi se jih dotaknili. Na primer, tekstura je lahko groba, gladka, sijajna, mehka, trda itd. Tekstura je še en element, ki se uporablja za opozarjanje. Lahko ga dodate drugim elementom, kot so oblike, barve, slike in vrsta.

 

Velikost - velikost je preprosto, kako majhna ali velika je stvar. Pri oblikovanju se velikost uporablja kot pokazatelj pomembnosti, z kontrastnimi velikostmi pa lahko ustvari tudi vizualno zanimanje za dizajn.

 

 

 

Prostor - Prostor se nanaša na področja, ki ostanejo prazna. Ta območja vključujejo kakršno koli razdaljo ali območja med, okoli, pod ali nad drugimi elementi oblikovanja. Oblikovalci namerno postavljajo prostore v dizajn, da poudarijo področja oblikovanja.

 

 

Načela grafičnega oblikovanja

Načela oblikovanja nakazujejo, kako naj oblikovalec najbolje razporedi različne sestavne dele postavitve strani, da zagotovi, da so elementi celotnega oblikovanja med seboj povezani. Načela oblikovanja vključujejo naslednje:

 

Ravnotežje - V grafičnem oblikovanju dosežemo vizualno ravnovesje z uporabo simetrije in asimetrije. To dosežemo z uravnoteženjem zasnove v teži - oblike, črte in drugi elementi so enakomerno porazdeljeni. Torej, čeprav dve strani zasnove nista popolnoma enaki, imata podobne elemente. Ravnotežje je pomembno, ker konstrukciji zagotavlja strukturo in stabilnost.

 

Poravnava - pri poravnavi gre za ohranjanje organiziranosti oblikovanja. Vsi vidiki zasnove morajo biti poravnani z vrhom, dnom, sredino ali stranicami, da se ustvari vizualna povezava med elementi.

 

Bližina - bližina ustvarja vizualno razmerje med elementi oblikovanja. Zmanjša nered, poveča razumevanje gledalcev in zagotavlja osrednjo točko za gledalce. Ne pomeni nujno, da je treba podobne elemente postaviti tik ob drugega, pomeni samo, da jih je treba vizualno povezati.

 

Ponovitev - Ko izberete, kako uporabljati svoje elemente, ponovite te vzorce, da zagotovite skladnost celotnega oblikovanja. Ta ponovitev povezuje posamezne elemente in krepi dizajn, vendar ustvarja občutek organiziranega gibanja.

Kontrast - kontrast se uporablja za poudarjanje nekaterih vidikov oblikovanja. Uporaba kontrasta omogoča poudarjanje razlik med elementi in na koncu poudari ključne elemente vašega oblikovanja, ki jih želite izstopati.

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo