Priprava datotek za tiskanje / izrez

30. 07. 2021.

Priprava datotek za tiskanje / izrez

 

Priprava grafik za tiskanje oziroma za izrez na ploterju je relativno enostavna, vendar pa moramo biti pozorni na nekaj ključnih nastavitev. Priprava datotek za tisk je ključna, kajti le z optimalno pripravo lahko zagotovimo kar najboljši rezultat. Parametri na katere moramo biti še posebej pozorni so sama velikost datoteke, barvni prostor, resolucija grafike, porezave, bitna vs. Vektorska grafika itd.

 

Resolucija bitnih slik

V svetu grafike je resolucija grafik zelo pomembna. Kaj sploh je resolucija slik? Kratica DPI se navadno uporablja v grafičnem žargonu za ponazoritev količine pik, ki se zvrstijo na razdalji enega inča (=2,54cm). Večina slik katerih najdemo na spletu je resolucije 72dpi (dots per inch). To v praksi pomeni, da je povprečna internetna grafika sestavljena iz 72 pik na dolžino 2,54 cm. To je resolucija, ki popolnoma zadošča za prikaz na naših zaslonih. Se pa to pravilo nekoliko spremeni kadar govorimo o resoluciji slik za tisk. Za tisk je priporočljiva resolucija najmanj 300dpi / 300 pik na inč.

Dve sliki, ki imajo enako vrednost npr. 1120px širine se bosta precej drugače natisnile pri vrednostih 72 DPI in 300 DPI. Slika z 72 DPI bo velika približno 39,48 cm x 26,32 cm, slika z 300 DPI pa bo velika 9,47 cm x 6,32 cm.

 

Poskrbite, da bodo vse vaše slike vsaj 300 dpi (pik na palec). Za najboljše rezultate tiskanja je priporočljivo 300 dpi. Če so vaše slike v nižji ločljivosti, se lahko natisnejo zamegljeno in pikselirano. Če je na primer vaš jpg širok 900 slikovnih pik in širok 1200 slikovnih pik, je velik za tiskanje 3 "x 4" (vzemite število slikovnih pik in delite s 300, da dobite velikost izhoda).

 

Barvni prostor: CMYK vs. RGB

RGB in CMYK sta dva barvna prostora, namenjena različnim medijem prikazovanja. RGB barvni prostor je seštevalni barvni model, pri katerem vsako barvo predstavimo kot vsoto rdeče (R), zelene (G) in modre barve (B). Je barvni sistem, na katerem temelji delovanje monitorjev. Slike pripravljene v tem barvnem modelu so idealne za prikaz na elektronskih napravah.

CMYK (procesne barve, štiri barve) je barvni model, ki se uporablja za barvni tisk, uporablja pa se tudi za opis samega postopka tiskanja. CMYK se nanaša na štiri barve, ki se uporabljajo v barvnih tiskalnikih: cyan, magenta, rumena, in črna.

 

Če povzamemo, je treba vse barve torej pretvoriti v CMYK. Načeloma lahko to storijo tudi v tiskarni, vendar pa je lahko krivulja (profil) po kateri se tiskovina pretvori, drugačna od vaše in rezultat ni tak, kot si ga želite. Pretvorba določenih tonov iz RGB barvnega območja (mešanje svetlob) v CMYK barvno območje (mešanje pigmentov) včasih tudi ni mogoča, saj je prvo širše od drugega in nekaterih tonov enostavno ni mogoče doseči. Pri konvertiranju iz RGB barvnega prostora v CMYK, lahko barve tako izgledajo bolj ubite, manj intenzivne. V izogib tovrstnim odstopanjem barv vam svetujemo, da pred shranjevanjem grafiko malenkost potemnite.