Sublimacijski tisk: triki in nasveti

24. 09. 2021

Sublimacijski tisk: triki in nasveti

Pri sublimacijskem tisku lahko kot neizkušen uporabnik naletite na več različnih ovir, ki vam preprečujejo kakovosten odtis. Med najbolj pogostimi so zamegljeni, nenasičeni (odstopanje barv) ali pa zbledeli odtisi. Če se vam zgodi kaj od prej naštetega ne obupajte.

Vse to je del učnega procesa in večina naših novih strank, ki se ukvarja s  sublimacijskim tiskom prej ali slej naleti na zgoraj opisane prepreke... Zbrali smo nekaj najpogostejših težav, povezanih s sublimacijskim tiskom. Vabljeni k branju!

 

Zakaj moj odtis ni »pravih« živih barv kot je na zaslonu?

Obstaja več razlag zakaj je vaš sublimacijski odtis manj »živahen« kot bi moral biti. Kot prvič se morate prepričati, da tiskate na pravo stran sublimacijskega papirja. Navadno je ta stran čisto bele barve, ni pa vedno to pogoj! Zato se vedno prepričajte pri proizvajalcu na katero stran se tiska vaš sublimacijski papir. Nadalje je potrebno tiskati v pravem programu za nastavitev barv ter da so nastavitve pravilne!  Nastavitve barvnega profila za tiskalnike Epson znotraj programa Windows najdete na tej povezavi.

Zakaj se moj odtis podvaja?

Če se na vašem odtisu pojavi dvojni odtis grafike z manjšim zamikom, v obliki sence, potem se moramo zavedati da pride v samem postopku do nekega fizičnega zamika. To se lahko pojavi, ko se papir za prenos sublimacije med postopkom sublimacije premakne, na primer, ko odprete ali zaprete toplotno prešo. Zaradi tega je priporočljivo, da trde podlage prilepite na sublimacijski papir s termo trakom. Za tkanine priporočamo lepilni razpršilec, ki preprečuje premikanje papirja. Po aplikaciji nemudoma odstranite prenosni papir. Za sublimacijo predlagamo tudi, da se izognete uporabi samodejno odpirajoče toplotne preše, saj se le ta lahko  (pre)hitro odpre, kar povzroči premik papirja, če ni dovolj dobro fiksiran oz. prilepljen. Če pa jo že uporabljate pa priporočamo nekoliko večjo pozornost v tem delu procesa.

Zakaj moj skodelica/tkanina ne »sprejema« sublimacijskega črnila?

Pomembno je omeniti, da vsi izdelki ne sprejemajo sublimacijskega črnila. Da bi sublimacija barvila delovala, mora biti površina izdelka oz. površinski premaz skodelice poliestrska (ali izdelana iz poliestrskega materiala). Povedano na kratko za sublimacijo ne morete uporabiti katerokoli skodelico. Mora biti namenjena prav za te namene, kajti le te imajo poliesterski premaz, ki je potreben za uspešno sublimacijo.

Za tkanine priporočamo 100% bel poliester za najboljši prenos. Lahko mešate poli/bombažne mešanice, vendar bo prenos videti manj živahen in bo dal »vintage« videz. Na splošno je višja raven poliestra, tem bolje.

Na 100% bombažu je mogoče sublimirati s posebnim papirjem za sublimacijo na bombaž ter posebnim prahom oz lepilom za bombaž.

 

Zakaj se mi črnilo iz  prej prenesene slike prenese na nov prazen prenos?

Sublimacijsko črnilo se med prenosom toplote lahko delno razliva na spodnje in zgornje plošče vaše toplotne preše, zato je zelo pomembno, da tisk zaščitite z ustreznim materialom. Da preprečite, da bi črnilo prišlo na zgornjo ali spodnjo ploščo, priporočamo, da za vsako ploščo uporabite teflonski list oz. po domače peki papir. Teflonski materiali se lahko uporabljajo za večkratno uporabo po vsakem pritisku samo obrišete odvečno črnilo. Uporabite lahko tudi liste, obdelane s silikonom, ki jih lahko po uporabi zavržete.

 

Zakaj pri prenosu vidim majhne pike?

Če na končnem izdelku opazite majhne pike, je to verjetno posledica prekomerne vlage. Priporočamo predhodno prešanje oz. ogrevanje večine izdelkov na katere želimo odtisniti grafiko, s tem  zagotovimo odstranitev vse nepotrebne vlage iz skodelice, krožnika, majice…. Nato pustite, da se skodelica ohladi, nastavite nov prenos in aplicirajte s toplotno prešo kot običajno.

Zakaj so moji prenosi zamegljeni?

Če opazite zamegljenost na sliki, ko odstranite prenosni papir, je to morda zato, ker je toplotna aplikacija trajala predolgo ali pa pri preveč visoki temperaturi. To je razlog, da so se barve začele razlivati čez rob dopustnega, kar povzroči meglenost slike. Če se to zgodi, priporočamo, da si skrajšate čas aplikacije in poskusite znova.

Zakaj moji odtisi izgledajo tako bledo?

Bledenje slike običajno povzroči prevelika temperatura ali pa prevelik pritisk prešanja oz. toplotne aplikacije. Predlagamo, da dvakrat preverite priporočene nastavitve pri podjetju, pri katerem ste kupili izdelke za sublimacijo. Vsaka toplotna preša je drugačna, kar si morate zapomniti. Drug predlog je, da dvakrat preverite temperaturo zgornje plošče na stiskalnici, da se prepričate, da je poravnana z navedeno temperaturo.

 

 

Uspešno delo vam želimo ter čim več popolnih odtisov!

 

 

 

 

 
 

 

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo