Triki in nasveti pri uporabi toplotne preše

28. 05. 2021

Se vaša grafika  ni enakomerno pritrdila na izbrano oblačilo in se na enem koncu popolnoma prilega na drugem pa se vidno viha? Vaš motiv odstopa že po prvih nekaj pranjih?  To je le nekaj zagat s katerimi se lahko srečamo pri aplikacij s toplotnimi prešami. Z upoštevanjem spodnjih trikov in nasvetov, se lahko hitro izognete vsem zgoraj opisnim nevšečnostim.

 

Vzdrževanje toplotne preše
Preden sploh začnemo govoriti o vzdrževanju toplotne preše, naj najprej poudarimo, da potrebujete kakovostno toplotno prešo. V kolikor uporabljate nekvalitetno toplotno prešo boste morda pogosteje imeli težave z aplikacijami, zlasti pri aplikacijah ki temeljijo na sitotisku. Za trajnejši in kakovosten odtis priporočamo uporabo flex in flock folij.

Vse toplotne preše niso enake, zato vedite, ne glede, če to počnete za hobi ali pa v profesionalne namene, da je naložba v kakovostno toplotno prešo investicija, ki se dolgoročno obrestuje.

Ne glede na to, kakšno prešo imate, je potrebno njeno pravilno vzdrževanje. Vsakih 6 mesecev preverite delovanje toplotne preše. Preverite ali pravilno prikazuje temperaturo ter tlak stiska. Prepričajte se, da je toplotna enakomerno razporejena, ter da ni nobenih hladnih točk.

Pri cenenih in manj kakovostnih prešah, se nemalokrat zgodi, da je navitje, ki greje prešo, neenakomerno razporejeno. To pomeni, da so nekateri deli preše preveč ogrevani in na drugi strani predeli ki so podhlajeni. V praksi to pomeni neenakomeren odtis- grafika je lahko na eni strani majice popolnoma zapečena, na drugi pa skorajda odstopa od oblačila. Temperaturo lahko na več koncih vaše preše preverite s toplotno pištolo ali termo papirjem. Več o digitalnem ročnem infrardečem termometru lahko najdete tukaj.

Prav tako želite enakomeren pritisk oz. tlak skozi celotno grelno površino preše, ko je zaklenjena. Če želite to preveriti, položite papir na vse štiri vogale preše, tako da štrlijo čez robo le-te. Ko je preša zaklenjena, preverite kakšno silo potrebujete, da izvlečete posamezen kos papirja iz preše. V kolikor je tlak enakomerno razporejen, bo sila potrebna za izvlek papirja podobna na vseh štirih straneh toplotne preše. Za izvlek je potrebna neka srednja sila, papirček ne sme pasti ven skoraj sam, na drugi strani pa se ne sme raztrgati ko ga poskušamo izvleči.

 

Sledite navodilom
Poleg brezhibnega delovanja toplotne preše, moramo slediti tudi navodilom in zahtevam glede na vrsto toplotnega prenosa. Čas prenosa, temperatura in pritisk so ključni parametri za dosego uspešnega prenosa. Tako kot mora imeti pek ustrezne sestavine ter upoštevati sosledje korakov v receptu, tako je tudi tukaj pomembno upoštevati vse te parametre glede vrsto odtisa ter na kakšen material želimo zapeči motiv. Upoštevanje navodil je še posebej pomembno pri prenosih osnovanih na sitotisku.

 

Uporaba pripomočkov
Pri aplikacijah lahko uporabite tudi pripomočke ki, vam olajšajo delo ter poskrbijo za lepši odtis.

Pri aplikacijah na osnovi sitotiska se je bolje izogniti podlogam kot so blazinice. Medtem ko je podloga pri aplikacijah s folijami bolj zaželena. V kolikor podloga ni v redu- ni enakomerne strukture, lahko le-ta poskrbi za neenakomeren odtis. To je še posebej pomembno pri sitotisk odtisih.

V naši ponudbi najdete širok spekter flex in flock folij za tekstil. Pri izbiri vrsta folije je potrebno biti pozoren tudi na pravo izbiro rezila. Več o flex in flock folija ter izbiri pravega rezila pa si lahko preberete članku namenjenim prav tej tematiki.

 

V praksi je tako zelo priljubljen ti. peki papir. Peki papir zaščiti vaše oblačilo pred preveliko temperaturo, katera bi lahko pustila dodatne sledi na vašem oblačilu, to še posebej velja za temnejše barve oblačil. Po drugi strani pa poskrbi za na dotik gladek odtis. Tako imenovani termo  papirji so temperaturno odporni, zato se lahko pri prenosu temperatura v preši zniža tudi do 15 in več stopinj. Potrebno je pomisliti tudi na to, kadar se poslužujemo uporabi teh papirjev.

 

Dvig odtisnega predela s podlogami
V primerjavi z podlaganjem blazin pa lahko dvignete odtisni del preše tudi s prav posebnimi podlogami za toplotne preše. Le-te poskrbijo za trdno, gladko  in enakomerno površino.  Dvig odtisne površine je včasih zelo zaželen, še posebej, če se želimo izogniti raznim šivom, ovratnikom, gumbom ter drugim oviram, ki onemogočajo enakomeren oprijem prenosnega materiala na izbrano blago.  V kolikor nimate profesionalne podloge, ki so namenjene prav toplotnim prešam priporočamo uporabo podloge za miško, ki se je v praksi izkazala za odlično alternativo.

Testiranje odtisa pred dejanskim ti. predodtis
Pred dejanskim odtisom na izbrano oblačilo, priporočamo, da oblačilo že pred dejanskim odtisom nekajkrat »stisnete« s toplotno prešo. Majico recimo preprosto namestite pod prešo in jo zaklenite. S tem se bo material lepo poravnal, toplota pa bo poskrbela za izparitev nepotrebne vlage.  Vlaga, ki se pri postopku prenosa ujame med blago in prenosni material lahko v praksi povzroči težave. To sicer na prvi pogled ni vidno, vendar se to opazi že po nekaj pranjih ko odtisnjen material začne pokati.

Za predodtis zadostujejo že 3-5 sekunde pod toplotno prešo. Če po prvem predodtis še vedno vidite paro, ki izpareva iz oblačila postopek ponovite še enkrat. Lahko tudi nekoliko zvišate temperaturo. Tak postopek je še posebej priporočljiv  pri debelejših oblačilih ter puloverjih iz 100% bombaža. V naši ponudbi najdete tudi prah za aplikacijo na bombaž. Prah najdete v dveh izvedbah; za temne in svetle majice.

 

Temperaturna občutljivost tkanin
Zadnja stvar, ki jo želite videti po končanem prenosu je to, da se je tkanina poškodovala med samim prenosom. Zato se moramo vedno pozanimati iz kakšnega materiala je oblačilo na katerem bomo izvedli odtis.

Materiali so različno odporni na temperaturo. Polipropilen in najlon sta že dva takšna materiala, ki imata nižjo temperaturno odpornost. Tudi 100% poliester je temperaturno občutljiv. Dandanes je marsikatero oblačilo mešanica različnih materialov. Če niste sigurni kakšna temperatura bi bila primerna za vaš kos oblačila, je testiranje na manjših koščkih izbranega blaga vedno priporočljivo. Če se pri testiranju blago skrči, ima madeže ali pa je na dotik bolj grobo kot na začetku, to pomeni, da boste morali za aplikacijo uporabiti nižjo temperaturo.

 

Pravilna in točna namestitev prenosnega materiala na izbrano blago
Včasih se pojavijo napake, ker je bil prenosni material napačno pred nastavljen na blago. To v praksi pomeni, da je lahko obrnjen na glavo, zamaknjen preveč v levo/desno gor ali dol.

V praksi uporabljamo različne tehnike za postavitev in poravnavo izbranega prenosa na blago.  Pravilo apliciranja grafike 3 (ali 4) prstov pod ovratnikom je že eno od teh. Za poravnavo si lahko pomagate z raznimi ravnili, ki bodo poskrbeli da bo vaša grafika kar najlepše postavljena na izbranem blagu.

 

Motnje iz okolja: Bodite skoncentrirani med delom
Med vsemi zgoraj naštetimi nasveti, pa ne smemo zanemariti še enega, ki je velikokrat podcenjen in je velikokrat »krivec« za naš neuspeh. To je koncentracija med samim postopkom. Bolj kot smo z glavo drugje večja je verjetnost, da se nam v postopek prikrade napaka. Zato vam priporočamo čim manj stresno okolje in če imate priložnost koriščenja dodatnih rok, vam bodo zagotovo prišle prav.

 

Zaključek
Kot smo videli je možnosti za napak v postopku toplotnega transferja kar nekaj. V ta namen smo vam na koncu pripravili še hitro checking listo vseh najbolj pomembnih trikov in nasvetov da bodo vaši odtisi opravljeni, hitro in kakovostno.

  • Preverjanje temperature in pritiska toplotne preše
  • Upoštevajte navodila in pravilno temperaturo in pritisk  za  izbran prenos/material
  • Uporaba ustreznih pripomočkov (peki papir,…)
  • Dvig odtisnega predela z podlogami
  • Predodtis
  • Temperaturna občutljivost tkanin
  • Postavitev prenosnega materiala
  • Odpravljanje motenj iz okolja

Prepričajte se, da vaša toplotna preša pravilno deluje, upoštevajte navodila za uporabo, uporabite ustrezna orodja/ pripomočke in odstranite moteče dejavnike iz okolja. Na naši spletni strani pa lahko vedno preverite ponudbo v povezavi s toplotnimi prešami, folijami za tekstil, rezalniki, sublimacijo in še kaj bi se našlo. Pa srečno!

 

 

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo