Triki in nasveti pri uporabi toplotne preše

28. 05. 2021.

Se vaša grafika  ni enakomerno pritrdila na izbrano oblačilo in se na enem koncu popolnoma prilega na drugem pa se vidno viha? Vaš motiv odstopa že po prvih nekaj pranjih?  To je le nekaj zagat s katerimi se lahko srečamo pri aplikacij s toplotnimi prešami. Z upoštevanjem spodnjih trikov in nasvetov, se lahko hitro izognete vsem zgoraj opisnim nevšečnostim.

 

Vzdrževanje toplotne preše
Preden sploh začnemo govoriti o vzdrževanju toplotne preše, naj najprej poudarimo, da potrebujete kakovostno toplotno prešo. V kolikor uporabljate nekvalitetno toplotno prešo boste morda pogosteje imeli težave z aplikacijami, zlasti pri aplikacijah ki temeljijo na sitotisku. Za trajnejši in kakovosten odtis priporočamo uporabo flex in flock folij.

Vse toplotne preše niso enake, zato vedite, ne glede, če to počnete za hobi ali pa v profesionalne namene, da je naložba v kakovostno toplotno prešo investicija, ki se dolgoročno obrestuje.

Ne glede na to, kakšno prešo imate, je potrebno njeno pravilno vzdrževanje. Vsakih 6 mesecev preverite delovanje toplotne preše. Preverite ali pravilno prikazuje temperaturo ter tlak stiska. Prepričajte se, da je toplotna enakomerno razporejena, ter da ni nobenih hladnih točk.

Pri cenenih in manj kakovostnih prešah, se nemalokrat zgodi, da je navitje, ki greje prešo, neenakomerno razporejeno. To pomeni, da so nekateri deli preše preveč ogrevani in na drugi strani predeli ki so podhlajeni. V praksi to pomeni neenakomeren odtis- grafika je lahko na eni strani majice popolnoma zapečena, na drugi pa skorajda odstopa od oblačila. Temperaturo lahko na več koncih vaše preše preverite s toplotno pištolo ali termo papirjem. Več o digitalnem ročnem infrardečem termometru lahko najdete tukaj.

Prav tako želite enakomeren pritisk oz. tlak skozi celotno grelno površino preše, ko je zaklenjena. Če želite to preveriti, položite papir na vse štiri vogale preše, tako da štrlijo čez robo le-te. Ko je preša zaklenjena, preverite kakšno silo potrebujete, da izvlečete posamezen kos papirja iz preše. V kolikor je tlak enakomerno razporejen, bo sila potrebna za izvlek papirja podobna na vseh štirih straneh toplotne preše. Za izvlek je potrebna neka srednja sila, papirček ne sme pasti ven skoraj sam, na drugi strani pa se ne sme raztrgati ko ga poskušamo izvleči.

 

Sledite navodilom
Poleg brezhibnega delovanja toplotne preše, moramo slediti tudi navodilom in zahtevam glede na vrsto toplotnega prenosa. Čas prenosa, temperatura in pritisk so ključni parametri za dosego uspešnega prenosa. Tako kot mora imeti pek ustrezne sestavine ter upoštevati sosledje korakov v receptu, tako je tudi tukaj pomembno upoštevati vse te parametre glede vrsto odtisa ter na kakšen material želimo zapeči motiv. Upoštevanje navodil je še posebej pomembno pri prenosih osnovanih na sitotisku.

 

Uporaba pripomočkov
Pri aplikacijah lahko uporabite tudi pripomočke ki, vam olajšajo delo ter poskrbijo za lepši odtis.

Pri aplikacijah na osnovi sitotiska se je bolje izogniti podlogam kot so blazinice. Medtem ko je podloga pri aplikacijah s folijami bolj zaželena. V kolikor podloga ni v redu- ni enakomerne strukture, lahko le-ta poskrbi za neenakomeren odtis. To je še posebej pomembno pri sitotisk odtisih.

V naši ponudbi najdete širok spekter flex in flock folij za tekstil. Pri izbiri vrsta folije je potrebno biti pozoren tudi na pravo izbiro rezila. Več o flex in flock folija ter izbiri pravega rezila pa si lahko preberete članku namenjenim prav tej tematiki.