Vzdrževanje pleksi stekla

02. 03. 2023

Čiščenje površine pleksi stekla

Akrilno steklo, znano tudi kot pleksi steklo, je priljubljena alternativa steklu na osnovi plastike in ga najdemo v mnogih domovih. Njegova vloga je  tako dekorativna kot funkcionalna; tipične uporabe akrila vključujejo zaščito nosilnih površin, kuhinjske/kopalniške površine, zasteklitev balkonov,….

Pravilno čiščenja in vzdrževanja akrila je pomembno za podaljšanje njegove življenjske dobe. Akril je varnejša in trajnejša alternativa steklu in drugi plastiki, vendar je pomembno, da zanj pravilno skrbimo. Ker je lahko dovzeten za nekatera čistilna sredstva, je tukaj nekaj načinov, kako pravilno skrbeti za akrilno oz. pleksi steklo.

 

Kako pa očistiti akrilne plošče ali akrilne izdelke v vašem domu? Upoštevajte te priročne nasvete in vaše akrilno steklo bo še leta izgledalo kot novo!

 

Koristni nasveti:

  • Nosite gumijaste rokavice in držite akril za oz. ob robovih.
  • Pleksi položite na čisto površino, ki ne pušča vlaken – če gre za majhen kos ga podložite s papirnatimi brisačkami. Če je velik kos, ga naslonite na steno ali drugo površino.
  • Uporabljajte samo mehko bombažno krpo (ali krpo iz mikrovlaken).
  • S krpo pobrišite obe strani stekla, da odstranite prah ali umazanijo.
  • Razpršite majhno količino čistila.  Nežno obrišite, dokler čistilo popolnoma ne izgine. Po potrebi uporabite drugo čisto bombažno krpo. Kot alternativno lahko uporabite toplo milnico.
  • Pustite, da se akril posuši.  Stekla se dotikajte zgolj ob robovih.

 

Za čiščenje akrila nikoli ne uporabljajte kemikalij – le-te ga lahko poškodujejo. Seznam tistih, ki se jim je treba izogibati:

  • Vsako čistilo na osnovi amoniaka, npr. čistila za okna in steklo
  • Abrazivna ali jedka čistila
  • WD-40 ali katera koli druga kemikalija na osnovi nafte
  • Čistilne mešanice ali druga abrazivna sredstva
  • Čistila na osnovi alkohola

 

Akrilno steklo lahko poškodujejo agresivna topila in čistila. Za odstranitev umazanije in ostankov uporabite komercialno čistilo za plastiko ali blago milo in vodo. Pri nanašanju čistilnega sredstva uporabite neabrazivno krpo brez vlaken ali mikrovlaken, ki ne bo opraskala površine. Za odporne maščobe, olja ali ostanke katrana uporabite komercialni heksan ali kerozin. Vsa topila je treba obrisati z vodo in posušiti, da se zmanjša in prepreči madeže vode.

 

Metoda, ki jo izberete, je odvisna od stanja vašega akrila. Umazanemu akrilu, ki je videti nekoliko moten, bo koristilo občasno čiščenje. Resnično umazan ali poškodovan pa bo potreboval intenzivnejše čiščenje. Več o obeh načinih in o tem, kako ju narediti, preberite spodaj.

 

Klasično čiščenje

Začnite tako, da nosite bombažne rokavice in z mehko bombažno krpo odstranite nesnago in prah na obeh straneh stekla. Če je vaš akril velik, ga lahko naslonite na steno. Manjši kosi akrila lahko ležijo na čisti površini, ki ne pušča vlaken. Vaša izbira krpe je zelo pomembna za čiščenje pleksi stekla, saj lahko grobe površine dodatno poškodujejo plastiko.

Pomembna je tudi vrsta čistila. Kemikalije in izdelki na osnovi amoniaka lahko poškodujejo akril in povzročijo, da postane moten na videz. Priporočamo, da se držite tople milnice ali se odločite za uporabo čistil namenjenih izključno pleksi steklu.

Ne glede na to, ali se odločite za toplo milnico ali čistilo za akril, bodite nežni in med brisanjem uporabite le rahel pritisk. Prevelik pritisk lahko dejansko povzroči praske. Uporabite suho in mehko bombažno krpo, da osušite steklo. S krpo ga lahko tudi malo spolirate.

Po postopku čiščenja priporočamo, da akril obdelate z antistatičnim čistilom. Akril lahko precej enostavno ustvari statiko, kar spodbuja, da se več umazanije/ostankov drži materiala. Da bi se temu izognili, redno uporabljajte antistatično pršilo.

 

Intenzivno čiščenje

Če vaše pleksi steklo potrebuje naprednejše čiščenje, obstaja nekaj učinkovitih načinov. Tehnike, ki jih lahko uporabite so: strganje, brušenje/poliranje…. Slaba stran je, da niso posebej primerni za začetnike, ker lahko sam proces čiščenja poškoduje steklo. Vendar z malo znanja in izkušenj bodo vse skrbi odveč.

 

Strganje

Strganje je dober način za odstranjevanje morebitnih sledov ali nazobčanih robov z akrila. To lahko storite z britvico ali ostrim orodjem za strganje.

Postrgajte akril tako, da brivnik ali ostro orodje premikate od strani do strani, tako da enakomerno strgate odvečni in opraskani akril. Rezilo ali orodje nagnite pod kotom 10 stopinj, da se izognete pregloboki zarezi v steklo. Hrup ki se sprošča ni prijeten, vendar tehnika strganja deluje in pripravi akril za nadaljnjo obdelavo kot je brušenje, poliranje….

 

Poliranje

Sijajni videz akrila lahko povrnete s (plamenskim)poliranjem tankih površin pleksi stekla (4 mm debeline in manj) in brušenjem/brušenjem debelejših stekel. Plamensko poliranje je hiter in učinkovit proces. To je odličen način za izdelavo gladkih, sijajnih robov, po katerih je akril tako znan.

Pazite tudi na pregrevanje akrila. Čisti in sijajni robovi so posledica uspešnega poliranja – če so vaši robovi po poliranju s plamenom še vedno videti mat, ste morda celoten postopek opravili prehitro. Počakajte, da se akril ohladi, in poskusite znova.

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo