Vzdrževanje tkanin uporabljenih pri DTF tisku

20. 02. 2023

Pravilni pogoji pranja in ravnanja s tkaninami potiskanimi  z DTF tehnologijo bodo zagotovili daljšo obstojnost tiska.

 

Vse tkanine, potiskane z uporabo DTF tehnologije, zahtevajo nežno ravnanje, kar zadeva pranje, sušenje in likanje. Tisk je občutljiv na »višje« programe pranja, kjer se pojavljajo visoke temperature in pranja pri visokih obratih. Ti načini pranja lahko vplivajo na kvaliteto tkanine, kar v praksi pomeni, da bodo barve zbledele, črnila bodo razpokala in se lahko celo odluščila. Zato je potrebno za dolgotrajno obstojnost tkanin upoštevati predlagana navodila za pranje.

 

Pralni stroj

Poskusite ne preobremeniti pralnega stroja z oblačili. Priporočeno število oblačil na pranje je od 10 do 15, odvisno od debeline in teže tkanin. Pri pranju tkanin ne pozabite, da jih vedno obrnete navzven. To bo zaščitilo natisnjeno grafiko pred obrabo, ki nastane pri medsebojnem drgnjenju tkaninami med cikli pranja kot tudi  neposrednim stikom s stenami bobna stroja.

 

Detergent

Drug pomemben parameter bi bila izbira pravega detergenta. Priporočljivo je, da namesto pralnega praška uporabljate tekoči detergent. Zrnca v detergentu v prahu prispevajo k drgnjenju in napenjanju vlaken v tekstilu, posledično pa to negativno vpliva tudi na tiskovino. Uporabo mehčalca odsvetujemo, saj v veliko primerih povzroči luščenje odtisa. Mehčalec se namreč lahko kopiči v vlaknih, zaradi česar voda in detergent težje prodreta v tkanino, posledično je vonjave in madeže težje odstraniti. Osnovno pravilo je, da ne uporabljajte nobenega mehčalca, ampak če vztrajajte pri dodajanju le-tega, pazite, da bo njegova količina majhna.

 

Nastavite pralnega programa

Izberite pranje pri nizkih temperaturah, približno 30-40° C ali celo pri hladnem pranju in uporabite srednje cikle pranja (600-800 vrt./min). Poleg tega so priporočljivi programi s krajšim časom pranja (30 min do 1 h). Izogibajte se ponovnemu pranju oblačil takoj po pranju. Že opranih mokrih majic ne dajajte v drugo cikel pranje takoj, ko jih vzamete ven. Vlakna, ki so mokra, so bolj občutljiva na lomljenje, kar slabo vpliva na tiskovino.

 

Sušenje tkanine

Po pranju tkanine posušite na zraku. Uporaba sušilnega stroja ni priporočljiva, saj lahko visoke temperature vplivajo na tiskovino. Ko so majice izpostavljene soncu, naj bodo majice obrnjene navzven (natisnjena stran na notranji strani). Sončna svetloba vpliva na »živost« barv in lahko povzroči bledenje barve zaradi fotodegradacije (razkroj pigmenta zaradi vpliva sončne svetlobe).

 

Likanje tkanine

Pri  likanju potiskanih predelov se odločite za likanje z možnostjo parjenja. Zlasti pri temnih, bolj občutljivih tkaninah, s parjenjem pomagate tiskovini, da ostane na mestu, poleg tega pa likalnik gladko drsi po njem.

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo